Când trece nevoia de a fuma?

Ați renunțat la fumat de câteva ore și deja vă întrebați când va trece nevoia de a fuma? Sau ați renunțat la fumat timp de o lună, dar vă puneți aceeași întrebare de 30 de zile? În calitate de fost fumător, vă înțeleg foarte bine. Imediat după ce m-am lăsat de fumat, aveam poftă de o țigară în medie o dată la 5 minute!

Răspunsul pe care îl dați întotdeauna la întrebarea din titlu este „aproximativ 2 săptămâni”. Se spune ‘lăsați să treacă 2 săptămâni și nevoia de a fuma se diminuează’. De fapt, așa se întâmplă în general, dar vă spun imediat: acest termen nu este o cifră absolută, așa că nu vă așteptați ca în a cincisprezecea zi după ce ați renunțat la fumat să vă treziți fără dorința de a aprinde o țigară. Adevărul este, din păcate, că nu există un răspuns clar la întrebarea dumneavoastră: dacă ați fost fumător pentru o perioadă scurtă de timp și ați fumat doar câteva țigări pe zi, este posibil să aveți simptome puternice de sevraj timp de câteva săptămâni, dar dacă ați fost un fumător înrăit timp de mulți ani, simptomele puternice de sevraj pot dura câteva săptămâni sau chiar câteva luni. Nicotina este un drog și, atunci când creierul a consumat-o pentru o perioadă lungă de timp, continuă să tânjească după ea mult, mult timp.

Singura veste proastă?

Nu: un lucru pozitiv sigur este că, indiferent de situație, simptomele de sevraj la nicotină tind să se diminueze în timp și să fie mai puțin enervante. Cu toate acestea, aș dori să închei cu un avertisment: probabil că o dorință subtilă de a fuma va rămâne cu tine pentru totdeauna, despre care ar trebui să-ți odihnești sufletul și să nu te amăgești. M-am lăsat de fumat acum cinci ani și când îi văd pe alții fumând, pentru o milisecundă pofta revine. Cunosc oameni care au renunțat la fumat timp de 30 de ani și care ar fuma în continuare cu plăcere o țigară, deși, evident, acest lucru nu este valabil pentru toată lumea și poate că nu vă va mai păsa de țigări – în câteva săptămâni – deloc. Important este ca, odată ce ați renunțat la fumat, chiar și după ani de zile, să nu faceți greșeala de a vă simți complet „scăpat” și de a vă putea aprinde „doar o singură țigară”: este nevoie doar de câteva pufuri pentru a intra din nou în cercul vicios al țigărilor.

Lasă un comentariu